2015. ápr 12.

DRAMAtical Murder kritika - avagy, Story time Round 2!

írta: Nyuszi san
DRAMAtical Murder kritika - avagy, Story time Round 2!

Helóóóóó, gyerekek, szeretném, ha beszélgetnénk a perverz animékről! /a férfi közönség idefordul/ Azon belül is, a yaoi témájáról. /...és az összes férfi örökre elfordult/

Oké, én sem vagyok olyan hatalmas fanja a témának, de lássuk be; Lányok, ti nem tudtok betelni velük, igaz?

Beszélgessünk!
Van egy általam megalkotott szabály, - amikből lassan annyi van, hogy könyvbe kéne fűznöm - miszerint az ecchi, és yaoi animék fő hajtóanyaga nem az agyadat, vagy az emberi felfogóképességedet, hanem az érrendszeredet edzi meg.
Mert ugye van a Monogatari sorozat, ami, ugye annyira nagyon mindfuck, hogy, már-már inception módjára keresgetjük, hogy ez most egy elejtett vicc a karakterben, egy fontos építőeleme a sztorinak, vagy egy nagyon durva, és szívbemarkoló üzenet az emberi kiközösítésről.
Aztán van az Elfen Lied, és Angel Beats! típus, ami arra megy, hogy úgy érezd magad, mint akinek chilit szórtak a könnycsatornáiba, és ezzel egyetemben három hete nem engedték pislogni.
És van az ecchi, ami lágy humorral, - mellméret viccekkel, például - eléri, hogy leengedjük a védelmünket, és akkor a legváratlanabb pillanatban egyszercsak:

13354-mlm3029006845_082012-o.jpg

Opai Time!

Ez a stílus az animék Michael Bay filmje. Amikor semmi nem fontos, csak az, hogy elvarázsoljon a látvány!

Ééééés emiatt néha ugrik a történet is..

Néha!

Néhány okos író többnyire összekombinálta az ilyesfajta élménykeltést az akció zsánerével, és így egy, immár két nézőcsoportot megcélzó művel tud tündökölni annak stáblistája végén.
De, vannak sima, slice-of-life témájú ecchi-k is, mint például a Kokoro Connect, ami ahelyett, hogy vad harcokat mutat be, inkább egyfajta nagyonis egyenes önmagát mutatja be az embernek.
Egészen olyan, mintha eddig egy párás tükörben nézegetted volna a ronda önmagad, aztán egyszercsak bekapcsolod a hajszárítót, és a köddel együtt elszállnak a kétségeid, hogy te mégis egy remek, és elfogadható humanoid vagy.
Emellett a karakterek is viccesek, és könnyen a szívünkbe tudjuk fogadni őket.

 

"Halálisten! Egy ilyen személyes, mégis unalmatag véleménnyel kezded a kritikát, aminek jólláthatóan semmi köze a mai témához?! Ennyire szar volt?"

yes-man1.jpg

Gyerekek, nem véletlen, hogy a Tokyo Ghoul kritika után ezt vettem latba, ennek az animének a sztorija is UGYANÚGY megugorja a lécet, és UGYANÚGY beleveri a tökeit, mielőtt keresztbe rakott, remegő lábakkal földet érne egy dicsőséges toccsanással.

És miért néztem meg?!

Nos, nem tenném hivatalossá, de mivel franc se olvas, elmondhatom, hogy a Haru-subs neves stábjának tagja vagyok, egész pontosan az ismertető-írói részlegen.

Nem, nincs irodám. - unfortunately...

De, mint első munkám, választhattam a Durarara, és a DRAMAtical FUCKsuckerers között.
Mit gondoltok, melyiket választotta pesszimista lelkem?
Oké, megvan az, hogy a vajaskenyérről előbb leeszel egy kis kenyérhéjat, hogy jobban essen a kenyér-bélés?
Na, ez a kenyér váratlanul penészes volt.

És nem szeretném, ha félreértenétek, a DRAMA egyáltalán nem egy ROSSZ anime.. A Dramatical egy olyan anme, amit megintcsak nem hagytak pihengetni. Mint a kelttésztát.

Ugye mondtam már, hogy a Tokyo Ghoul befejezése azért volt rossz, mert semmit, értsd; semmit nem tudott írni a szerző, ami t effektíve akármilyen néző akár egy kicsit is érdekfeszítűnek talál, ezért fogott egy nagyon hosszú ódát az első évadhoz, és évadhosszúra nyújtotta?

Na itt, nem ez a baj!

Itt az a baj, hogy még az író sem tudta, hogy milyen irányba kellene terelgetni a történet újszülött bárányát, és ez a bárány aztán összeevett minden réti gazt.

A történet elején például van egy ilyen... régiségbolt... szerűség, ahol elvileg a főhős, meg az érzékeny haja élik az életüket. Nincs semmi infónk arról, hogy milyen egy átlagos nap, rögtön berántanak minket valami teljesen felfoghatatlanba, amit aztán megbélyegeznek cselekménynek.
Fan Fact, írócsemetéknek: Soha, de SOHA ne építs meg egy karaktert, majd találd ki, hogy mi minden történhetne vele, ami király! Ez egy abszurdum, sőt, ha így csinálod, a karakter az esetek 90%-ában mindenre ugyanolyan érzelmekkel fog reagálni, és a jellemfejlődés is erőltetetté válik. Hogy ezt elkerüld, egész egyszerűen csak cseréld meg a sorrendet!
Fan fact írócsemetéknek 2!: Mindig ügyelj arra, hogy a cím írása közben mindig kikapcsolva legyen a Caps Lock!

ANGel beats!
SWORd art online
ASSassination classroom

Aztán... mit akartam még?

- A történet.

- A TÖRTÉNET!

Oké, szóval, mondtam már, hogy mennyire nem tudja a szerző eldönteni, mit akar?
Na, hát nem tudja!
A srác csak kijön az édességboltból, az elején kialakul egy kép, hogy a jövőben a harcok egy ilyen... Sword Art Online-hoz hasonló Virtual Square-ben fognak lejátszódni... de például a szabályokat soha nem osztják meg velünk.
Olyan, mintha Yu-Gi_oh-t néznék, csak hang nélkül

Aztán beszélnek a bandaharcokról, de az egész animében kettő bandánál többet nem számoltam.

Az egyik karakter hekker, de soha nem látjuk hekkelni.
Az egyik karakter fodrász, de egyszer nem látjuk hajat vágni.
Az egyik karatker gázmaszkos, és szeret a medúzákról énekelni, de nem tudjuk meg, hogy miért!

És ha már szőrszálhasogatunk...

Ki volt az a.... zs-zseniális férfi ember, aki kitalálta, hogy ennek a gyereknek a medúzákról kell énekelnie? Csakmert a dalának annyi köze van a medúzákhoz, mint nekem a visszafogott kritikákhoz.
Sőt! Annyira nincs köze a medúzának a dalhoz, hogy biztosra veszem, bármilyen más állattal be lehetne helyettesíteni, és csak értelmesebb lenne a szöveg.

És ha már beszéltünk a fodrászról!
Ugye, ő az a karakter, aki azért vágja csak lányok haját, mert szerinte a nők gyengéd, és fantasztikus teremtések...
AHA, az egész animében - ha a rendkívül férfias nagymamát nem számoljuk - kettő darab lány van, akik elmondanak kettő darab mondatot, és összesen 14 másodpercet szerepelnek az animében.
HIGGYETEK NEKEM, MEGSZÁMOLTAM!
És gondosan figyeltem! Több. Lány. Nincs. Még a tömeg forgatagában sem.no-girls-allowed1.jpg

Mindenki férfi...

És aztán van a kölyök robokyutyája, Aoba.

Ő, ugye, egy mesterséges intelligencia, aki a főhőst szolgálja valami úton-módon. Na most, Aoba a sztori során két dolgot tett, de azt hivatásszerűen! Vírust szedett össze, és leállás-közeli állapotba tette magát..

Mellesleg, az miből következik, hogy ennek, az amúgy tök szolid kutyának a virtuális skin-je, ha szabad ilyen kifejezéssel élnem, egy... nem kertelek, meztelen, tüskék nyakú, Tesco gazdaságos Sasuke, Batman hanggal.

Ami pedig igazán belövi az utolsó szöget a tejszínhabba, a fagyi tetején, az a lezárás!

Ugye, a végén összeomlik a főhősöknek köszönhetően a Platinum Fegyház nevű üdülőparadicsom, - a legszomorúbb, hogy nem viccelek - és a srác, aki a főfasz fia volt, eltűnik.
Aztán, pár hónapra rá, a szerzőt megsürgetik, hogy bekéne fejezni az animét, mer' baszogatják őket az ügyvédek, így a főhőst felhívják a kórházból, hogy a testvére benn van, amaz bemegy, találkozik a főfasz gyerekével, kiderül, hogy ő a srác kutyája, ölelkeznek, és.... végefőcím! - Ezzel feloldozás a bűneink alól.

Mi a bajom hát vele? Hogy minderre neked kell rájönnöd, mert egyik karakter sem szól egy kurva mukkot a telefonhívás után!
Halálistenmacsek, ez a vég tisztátalanabb, mint egy maszturbáló hindu pap!60438607_cambodia008.jpg

Ja, amúgy a főszereplő egy laborban előállított 48-as ügynök, akinek az a szuperképessége, hogy fáj a haja, ha hozzányúlnak.
Édi...

Végső értékelés!

Hát, gyerekek, ezt az animét igezán nem ajánlom senkinek, aki minőségre nézi az animéket, viszont, nagy yaoi fanoknak kötelező, talán ti megtaláljátok azt a karaktert, akit szerettek annyira, hogy el cosplay-ezzétek.

Akit pedig kíváncsivá tett ez a kritika, az nézzen rá nyugodtan az animére magára! Mégegyszer kiemelem, hogy NEM rossz. Idegesítően hanyag? Igen. De még nem irtott ki civilizációkat.
Apropó: Igyatok meg egy felest, ahányszor kínosan éreztétek magatokat közben! Garantáltan a detoxikálóban ébredtek majd!

Nnna, én ennyi voltam mára, ha érdekel a többi kritikám is, látogass el a blog központjára, vagy küldj egy ötletet, miről csináljam a következő kritikát, a georabbitstudios@gmail.com címre!

Valamint, ha szeretnél király animéket nézni a legkirályabb fordítócsapat kezei közül, látogass el a www.Haru-Subs.hu - ra, ahol akár az erről az animéről írt ismertetőt is elolvashatod, 100%-ban az én tollamból, vagy sok más, érdekes animét, a kollégáim ismertetésével. Ne feledd, az olvasás a jó otaku csésze teája!
Én Nyúl voltam, jövőhééten találkozunk!

Szólj hozzá