2015. máj 03.

Attack on Titan kritika - avagy, Az adaptációkról

írta: Nyuszi san
Attack on Titan kritika - avagy, Az adaptációkról

tumblr_inline_nh9osh2wvw1rkyl63.jpg

Tudom, érett már ez a kritika, és nem is tudtam, hogy miként kéne demonstrálnom ezt az animét, vagy hogy milyen asszociációt használjak hozzá, de aztán rájöttem:
Ebből az animéből hamarosan filmet készülnekforgattatni.

ÉS.

Kiváltképp kevés animét filmesítettek meg eddig, de amit ismerek, azzal tehenet lehetne hajlítani.

Kezdődött minden a Dragonball Evolutionnal, aminek nevetséges sztorija, és rengeteg kihagyott akciójelenete volt, mert a rendező féltette azt a lépést meglépni, amiért jók lesznek a filmek: A másolást.

Majd erről is egyszer beszélünk.

Szóval, a Sárkánytojások nem arattak sikert, fájt is az embereknek, de aztán jött a második csapás, a teljesen megmagyarázhatatlan Kuroshitsuji film.
Öhm... ja,  a brittekről szóló Amerikában játszódó filmben CSAK, és kizárólag németül beszél az eredeti szereplőkre kicsit sem hasonlító színészek mindegyike, és annyira kicsi volt a kölcségvetés, hgoy minden név, és licence megvásárlása után a Phantomhive nevet már pont nem tudták belőle kifizetni.

Az utolsó Léghajlítóról már egy szót se mondok!

Szóval ja, félek eléggé, tekintve, hogy Hollywood-ban a Supermario film óta nem lehet megbízni, hogy végü mi is lesz ennek a produkciónak a sorsa.

Vajon olyan lesz, mint a Kung fu panda 3, és akkor jön ki, mikor már mindenki elfelejtette?
Olyan, mint az Assassin's Creed film, amiben egy olyan rendező dolgozik a forgatókönyvön, aki még csak NEM IS TUDJA, MILYEN AZ EREDETI ALAPANYAG?
Vagy egész egyszerűen elfelejtik leforgatni, mint a World of Warcraft-ot?

Nagyon bírnám, ha pénzt ttehetnék egy ilyen jövendölésemre, mert az azt jelentené, hogy végre nem csak egy nyomorságos internetes felületen kéne terjesztenem a kis nyulas dolgaimat.

Apropó, egy saját mangán dolgozok, egy saját kis művész-nyúllal, és úgy néz ki, nyár végére feltesszük valahova, nézzetek rá! (Benne vannak az apokalipszis lovasai, mint a tűz szítói, és örzői)

No de, vissza a tárgyra!

Láttam a trailer-t, láttam benne a japán színészeket, és igen, őszintén vallom, hogy ez a film nem fog elkészülni költségvetési gondok miatt - meglátjuk, de én szóltam!

Szóval!

Az Attack on Titan-t máár korábbi kritikámban is neveztem az animék Avatar-jának, - na már most a Spielberg félének - mert ugye olyan, hogy csak a látványra megy, sémaszinten nem mutat sok kreativitást.
Na ezt a teóriámat továbbra is tartom! - Most komolyan, mire számítottatok? - Azonban!

Azügyben, hogy látvány terén az AOT magasan veri a legtöbb grafikát, amit valaha animében láttam, az is biztos.
Persze, új korszakot nem nyit meg, elvégre csak többet dolgoztak a kinézeten, mint bármi máson.

Sőt!

Az Attack kiérdemelte magának a legnézettebb anime címét 2013-ban, ezzel leelőzve a One Piece-t.

Szóval milyen anime lehet ennyire közönségmegosztó?

Szedjük szépen darabokra!

Először is, a titánok: a manga írója, és rajzolója, Isayama Hajime, a titánokat a körülötte lévő emberekről mintázta. Azokról, akiket naponta látott a metrón, meg munkába menet. Vagy ez, vagy az autistás elmélet.
Mindenesetre, - nézzünk magunkba - mindegyikünkben él egy kis Shizou-san, akit felidegesít egy folyó nyálú kiskölyök nyála, akit a buszon tapasztal, és azon gondolkodik, ő miért ülhet, ha neki állnia kell, és tűrnie, ahogy a szájából kiszabaduló nyáldarabok szabaddá legyenek a levegő molekulái között, egész addig, amíg nem találkoznak az arcoddal, tudva, hogy semmit sem tehetsz, hogy a vigyorgó kis idiót abbahagyja.
Egszerűen adódik az élvezet az ilyen emeletes barmok leölésében.

Másodszor, a főhős: Vizsgáljuk csak meg! A főszereplő egy fekete hajjal, és kék szemekkel megáldott srác, aki általában folyton dühös, és az egyetlen létező célja, hogy szétnyírja az emeletes barmokat.
Ja, ez mi vagyunk a buszon.

A fantasy éra meg megoldja a többit, legalább van hely a titánoknak kóricálni.

Történet

A sztori önmagában a... Fullmetal Alchemist. Meghal Eren anyja, ő meg felkerekedik a haverjával, Arminnal, és a Sakurájával, Mikasával, hogy beálljanak a felderítő osztagba, és levágjanak, vagy levágassák magukat.

- End of story

Egy alap motiváció, és végig-Narutozzák az első évadot.
Oké, oké, van benne egy twist, hogy Eren apja elrejtett valamit a pincében a kölyöknek, amivel elvileg a falak mögé kényszerített emberiség legyőzheti a titánokat, és visszaszerezheti az elfoglalt földeket, de hogy oda eljussanak, előbb vissza kell szerezni a földeket... öhm... fuckup!

Tényleg, ami számít, az a király grafika, a legjobb, ha akkor nézed meg, amikor minden alapanyagból kifpgytál, mert akkor tényleg le fog kötni.

Értékelés

 

Hát, gyerekek, ahogy mondtam, a Singeki tökéletes agymelegítőnek, vagy hűtőnek, attól föggően, melyik részed az, ami fáj.
Az artstyle tényleg igéző, aki a csatajelenetekért néz animét, az ne riadjon vissza ennek a megnézésétől. Kezdőknek, és veteránoknak egyaránt javallom a fogyasztását, ha nem is, akkor meg mindenképp.

Sajnálom, hogy ilyen rövid lett ez a mai adás, de jó korszakot hagytam ki, és vissza kell rázódnom, remélem megbocsájtotok.

Valamint!

Ha tetszett a kritikám, ne légy bátortalan elküldeni a kívánságod, a következő kritikára eső animével kapcsolatban!
Ezen a címen megtalálsz: georabbitstudios@gmail.com

És ha igazán minőségi módon akarod nézni a legfrissebb animéket, lenne egy tippem: Keresd fel a www.haru-subs.hu oldalát, ott dolgozom én is. Remek kis hely, remek animékkel, maximális befektetett munkával, maximális minőségben, én nem bántam meg!

Hát, mára ennyi, jövőhéten találkozunk.
Sziasztok!

Szólj hozzá