2014. nov 24.

Mirai Nikki - Future Diary kritka - Avagy a kötődés elve...

írta: Nyuszi san
Mirai Nikki - Future Diary kritka - Avagy a kötődés elve...

Szép. Jó. Napos! estét kívánok mindenkinek, ez itt a rétinyúl kurzus! A mai nap a kötődésről fogunk beszélgetni.

- Így nem formálisan, csak így... tudjátok nem?!

Szóval... mit rejteget számunkra egy ilyen alapvető érzelem, mintsem barátaink-családunk-barátunk-barátnőnk-kutyánk-HÁZI CSILLAGROMBOLÓNK szeretését, mintsem a legalapvetőbb érzelmet? - öh... kérdezed te.

NOS, a helyzet bonyolultabb, mint gondolnánk. - Mondta sándor, és elfoglalta a Landerer nyomdát... - Van alapvetően az emberben, mint tudjuk, egy olyan csökönyösen bosszantó reflex, hogy fákját tömjünk annak a végbelébe, aki elveszi tőlünk ami a miénk.

- Azér' lopták már el a biciklidet, tudod te milyen az!

Ennek a felettéb őszinte megyilvánulásnak a mai változata kissé torzultan van jelen. Mert azért valljuk be, ez a két érzelem egy érme két oldala - jaj de elcsépelt metafora... halálistenem... - ez a két érzelem együtt jár, mint az osztályelső ikrek. Gondolj bele, mikor elvesztesz valamit, nem akarsz e szétkapni stresszedben egy teljes vízicsúszdaparkot. Vagy mikor rossz kapcsolatot ápolunk valakivel, sem bízzuk rá legféltetteb tárgyainkat.

Némely esetekben csak ez az EGY szeretett dolgunk van az életben, és ez inkább szomorú, mint siralmas.

Mégpedig azért, mert ha valakinek nincsenek barátai, annak nagy valószínűséggel nem az az oka, hogy elviselhetetlen ember. Hanám van pár eset, mikor őt senki sem hallgatja meg. - Jesszus macsek egyre nyálasabb vagyok. - Ezen társainknak gyakran csak egy dolguk van, amire támaszkodhatnak. Egy tárgy, egy személy, egy hit, esetleg cél.

ÉS HA AZT IS ELVESZÍTJÜK, NNNA AKKOR AZTÁN BORUL A BILI!----------------------------------EPIC

Többek közt erről a fajta kötődésről szól eheti animénk is, a Mirai Nikki.

A történet szerint Yukiteru, a magába fordult középiskolás diák értelmetlenül tengeti mindennapjait a nagyvilágba'.Mirai-Nikki-Conejo.jpg

Az egyetlen támasza a naplója, amit egy 2007-es kicsapós nokia telefonba vezet, amin soha nem hív senkit, me' há' az napló eccsém! Megjegyezném, érdekes módon 12-ből 9 ember szintén telefont használ, ez nagy divat lehet Japánban. Szóóóóóóóóóóóóóóóval, Yukki minden érdemleges történést levezet a naplójába, ezzel együtt folyamatos kapcsolatban áll egy Deus Ex Machina nevő lénnyel, aki legjobb belátása szerint is csak a saját képzelete szüleménye. Vele, és az ő kulcstartójával osztja meg napi unalmas életét, és hát az öreg Deus még csak el se mosolyodik. Ez így nagyon olyan lenne, mint egy japán művészfilm a kétségbeesésről, és a barátságról, CSAKHOGY!

Egy nap azonban Yukki, felkelvén az ágyból, szokatlan dolgokat vesz észre; a naplójában új bejegyzések állnak, mégpedig olyanok, amelyek még nem történtek meg. Innentől már gondolom mindenkinek lejön az alapsztori, a kölyök naplója elkezdi jósolgati a jövőt. Ez nem tűnik nagy cuccnak, de AZ, hogy nem kér érte pénzt, egyből elárulja, hogy nem magyar naplóról van szó. Az első szerencsékben gazdag nap után a kölyköt konfrontálja is DEHUSZ, és minden expozíciót sikamlósan beleolvasnak a képünkbe.

Az történt ugyanis, hogy további 12 ember kap naplót, és az a cél... hogy jövőpattogva likvidálják egymást... mert csak egy maradhat állva... [sóhaj] és a főhősnek ... hogy megnyerje a játékot, végeznie kell azzal az egyetlen dologgal, amibe kapaszodhat... még mielőtt ZeuS papa beadná a kulcsot... ÉS FELKEL MAJD A NAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAP!Deus.Ex.Machina.(Mirai.Nikki).full.841398.jpg

Halálistenmacsek, ez a világ legkirályabb túlélőjáték-animéje! - Seriously bro, you can admit it now.

 És ez még csak az expozíció volt, a tárgyalás még csak el sem kezdődött.

Na már most nem akarok ellőni egyetlen csattanót sem a rétinyulak társaságának, akik burokban éltek, és nem látták még az animét, akik megtették, lapozzanak a Spoiler alert-részhez!

Komolyan, de komolyan, remek szálon függ a sztori, és ez mind nyakonöntve tüzes, és sokrétű karakterekkel.

Például:

Az őrült, aki mindent megtenne értedMirai-nikki-yuno.jpg

A depresszív múltú őrült:mirai2p1.jpg

A karakter, aki egyszerűen csak túl keveset szerepel:12th.jpg

A csaj, aki nem:maxresdefault.jpg

A japán zsidó, aki szintúgy:Bacchus_the_Watcher.jpg

Az akció hihetetlenül pörgős, a nyugottszívűek meg nézzék cenzúrázva, nem maradnak le sok "belső tartalomról".

Hagyok időt...

A naplók megvalósítása szintén kreatív, lévén mindegyik más területre terjed ki, a szereplők minden kultúr sémából felváltva jelennek meg, és jellemfejlődnek, mint egy Casting a Hernyó Bábjában! - Levédetve

Nos, ha még nem láttad az animét, innentől kezdve ne olvass tovább, hanem lapozz az értékelésre, ott lesz legalul. De most bizony jön a...

Spoiler Alert

 

Oké,szóval, csodálom, hogy eddig olvastad, jár a keksz, most végre megtudhatod az IGAZI véleményem a sorozatról. - Félreértés ne essen, továbbra is fantasztikusnak tartom, de RRRREMEK lyukakat hagyott a történet magán.

  1. Ha Deus gépibácsi hányszázezer évet élhetett le a nagy büdös semmiben más univerzumokat nézegetve, ha Yukiteru 10.000 évig bírda minden változás nélkül?
  2. Mi van akkor, ha mindenki egyszerre hal meg a játékosok közül?
  3. Mi van, ha a telefon lemerül?
  4. És ha kikapcsolod?
  5. Miből vannak a japán dartnyilak?
  6. Ha Yuno szülei meghaltak, ki fizette a rezsit?
  7. Mi van ha egy telefont egy másikkal törsz el? Lelkek csatája?
  8. Mi a Halálistent lát Yuno a főszereplőben?

Ezutóbbira, saját meglátású választ fogok adni. Igen, aki látta az animét, abban bizonyára már felbukkant ez a releváns kis kérdés, és kisebb szerencsével megpróbálom kimagyarázni.

Szóval: Yuno múltját a szülei teljesen megkeserítették, és elvették tőle a szociális életre való lehetőséget.A fokozatos kétségbeesések halma, ami erre a szegény lánykára omlott, szépen, lassan elnyomta benne a lelket, és egy szociopata dühöngő rózsaszín nyúllá változtatta, NAGY LEVEGŐT KÉREK, HÖLGYEK URAK!

Egy olyan nyúllá, akinek nincs mibe kapaszkodnia.

A kalitkából kitört lány esete... szimbolikus, nem?

Mindent félre tud söpörni, céltudatos, és borzasztóan kitartó, mindezt teszi töretlen mosollyal, mert végre talált valakit, aki hasonlít rá...

És itt csattan a sorozat legnagyobb pofonja az animfanok kővé dermedt arcizmain.
És persze kérdéses, de valószínűleg Yukiteru is pontosan ugyanannyira megőrült volna, ha még egy kicsivel tovább tart a játék, sőt már-már előszeretettel gyilkolta volna meg egykori barátait, a világ romjai között, amiből kétségtelen, egy fantasztikus Windows háttérkép készült volna.
Na értékeljünk!

 

 

Értékelés

Hát gyerekek, ezt az animét LÁTNI KELL! A poénok jól csattannak, az akciók több mint megállják a helyüket, és a végi csattanó is üt, mint a 220 volt! Viszont ha először nézel animét, ezt az egyet csak óvatosan ajánlom, mert azér' há' no! Mindazonáltal ajánlok egy barátot, akivel utána beszélgethetsz róla, mert ez... ez karcol kicsit.
Viszont ha pacifista vagy, vagy nem szeretsz lépést tartani a bonyolult történet fonalakkal, esetleg jobban kedveled a shounen műfajt, NE nézd meg ezt, mert valószínű, hogy csalódni fogsz.

Mára ennyi az elmélkedés, csak még egy szösszenetMiraiNikki_(2).jpg

Ha tetszett ez a kritika, és úgy gondolod, hogy "hallanád még képzeletbeli hangomat", oszd meg a bölcsességet másokkal, esetleg dobj ránk egy zöld pacsit a mainstream-ben!
Nem hírnév, puszta jó érzés miatt.              Én ma Nyuszi-san voltam, legközelebb újra találkozunk!

Szólj hozzá

kritika anime mirai nikki nyuszi san future diary kötődés elve